Zoals in de laatste “videonieuwsbrief” is besproken, zal het per 1 januari 2019 niet meer toegestaan zijn om één training per dagdeel in te plannen. Echter, na verschillende gesprekken gevoerd te hebben met zowel onze coaches als leden, willen we de afspraken hiervoor herzien.

Voordat we hier verder op in gaan, wil ik sterk benadrukken dat het vanuit fysiologisch oogpunt niet functioneel is om een half uur na het volgen van een CrossFit WOD het lichaam nogmaals te belasten met een uur training op hoge intensiteit. Tenzij je letterlijk alle workouts al op Rx-standaarden uitspeelt én ambities hebt om op de Lowlands (of hoger) te staan.

De regel om geen dubbele trainingen op één dagdeel meer toe te laten is ontstaan op basis van het fysiologische oogpunt (wat hierboven is omschreven) én door frustraties bij mede-atleten + coaches. Dit zijn de grootste factoren:

  • De hele dag een plek voor de weightlifting/powerlifting bezet houden en vervolgens in de 30 minuten tussen de WOD en de les afmelden.
  • Treuzelen, niet serieus trainen en andere negatieve vibes om vermoeidheid te maskeren
  • Halverwege de training stoppen door te hoge belasting WOD

Verdict

Na bovenstaande uitleg zul je jezelf vast afvragen wat dan wél onze onderbouwing is voor het herzien van deze regel, dat is namelijk het volgende: het grootste aandeel van progressie binnen krachttraining is namelijk de neurologische adaptie. Oftewel: wanneer het lichaam een oefening vaker uitvoert, wordt het lichaam beter in het activeren van de juiste spiervezels bij die specifieke beweging, waardoor het de bestaande spiermassa efficiënter kan inzetten om (zwaarder) gewicht te verplaatsen.

Daarnaast koppelen we deze keuze uiteraard ook terug naar onze slogan: Unity Through (Quality) Movement. Samen trainen verbindt, dus het zou niet “matchen” als we men ontmoedigen om vaker samen te sporten.

Vanuit deze redenen stimuleren we deelname aan Strength Classes (OLY/PL) wanneer men de insteek heeft om “beter te we worden in de technieken”; dus niet iedere training hoeft in het teken te staan van het tillen van een PR, sterker nóg: dit zal je vooruitgang alleen maar belemmeren.

PS. We gaan ervan uit dat iedereen begrijpt dat het niet gewaardeerd wordt wanneer je jezelf net voor een training afmeldt of wanneer je halverwege een training uitstapt. Onze coaches zullen hier vanaf heden dan ook strenger op toezien en men een stuk directer op aanspreken.