Lees dit goed en vergeet het nooit meer, de naam is Remy Jean Le. Voormalig pizzakoning van Oosterhout en omstreken, maar tegenwoordig ´mastertrainer´ bij Enforce. Til aub niet te zwaar aan deze titel want ik beschouw mezelf absoluut nog niet als een ´master´trainer. Aangezien ik nog maar net begonnen ben aan deze uitdaging is dit niet meer dan de juiste context creëren voor de mensen die bij mij (gaan) komen. Er valt namelijk nog zo veel te leren binnen mijn vakgebied dat ik waarschijnlijk nooit uitgeleerd raak. Maar ik heb wel de wil om ‘niet uitgeleerd te raken’.

Dat is een instelling die me een goede 2 jaar geleden bij FITTR heeft gebracht. Een decennia lang heb ik afwisselend een abonnement gehad bij Health City, Heijl en Basic Fit en deed ik met enige regelmaat nog voetballen bij eerst TSC, daarna Irene ’58 en daarna weer terug bij TSC. Vele jaren heb ik dit met plezier gedaan en het heeft me van alles gebracht maar het begon te vervelen, dus was het tijd voor iets nieuws. Misschien herken je dat gevoel wel? Het gevoel van onbehagen en dat je het echt tijd vind om te veranderen van omgeving, maar je geen idee hebt wat je dan moet gaan doen…

Het kennen van de juiste mensen bleek van grote waarde te zijn aangezien ik zelf niet zo’n goed idee had wat ik kon gaan doen. CrossFit was nog nooit in me opgekomen om te gaan doen omdat ik in het verleden oogkleppen op had en aannames maakte van wat anderen zeiden.  Misschien ken je dat beeld van CrossFit wel wat er heerst binnen de bodybuilding community:

Een wijze les, vel geen oordeel voor je iets zelf ervaren hebt. Je weet namelijk niet wat je mist als je afgaat op andermans judgement. Ik kan mezelf dan ook wel voor mijn kop slaan dat ik die oogkleppen niet eerder afgezet had en ik heb oprecht spijt van het feit dat ik niet eerder aan deze sport ben begonnen. Hoezo dan, vraag jij je wellicht af?

Doordat ik Timo nog van vroeger kende toen hij nog voor me werkte als pizzabezorger, was de drempel wat lager om eens ergens binnen te stappen. Samen met Bastijn, ook bekend via Domino’s, ben ik in mei 2017 een proefles gaan volgen om dat CrossFit toch maar eens een kans te geven. En zie daar, ik ben er nog steeds. Meteen was ik gegrepen door de diversiteit aan training en mensen die er waren en ik heb nooit meer terug gekeken. Nog dezelfde week waren de abonnementen/contributies opgezegd bij Basic Fit en TSC en vanaf september van hetzelfde jaar was CrossFit het enige wat ik nog deed met betrekking tot sport. FITTR gaf me per direct het gevoel dat er meer voor mij in zat dan wat ik op dat moment deed in mijn leven.

Want wat gebeurd er nu daadwerkelijk als je een WoD gedaan hebt? In de ogen van een leek zweet je jezelf helemaal de pleuris en sloop je jezelf tot het punt dat je alleen nog maar in foetus houding denkt aan waarom je in godsnaam eraan begonnen bent. Of je ligt gestrekt op de vloer en laat je ziel achter op de zwarte tegels wanneer je weer de kracht hebt gevonden om op te staan. Wat er daadwerkelijk gebeurd is het volgende:

Tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal neurotransmitters; stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Daarom wordt het ook wel een natuurlijke feel good drug genoemd. Serotonine, ook wel het gelukshormoon, geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij.

Crossfit bracht, maar nog veel belangrijker, brengt deze reactie nog steeds bij me teweeg. Wekelijks ben ik zo’n 5 a 6 keer per week bij FITTR te vinden, omdat ik graag aan mezelf werk en (bijna) elke keer de grens opzoek als het gaat om mijn eigen kunnen. Alleen zo zorg je ervoor dat je telkens weer het gelukzalig gevoel ervaart na een training. Is het niet direct na de WoD samen met de andere atleten, dan wel later op de dag waar je de vruchten plukt van je eigen gecreëerde energie en creativiteit. Ik kan dan ook oprecht zeggen dat FITTR een bijdrage heeft geleverd aan mijn bereidheid om een moeilijke keuze te maken in mijn leven, om eindelijk dat te gaan doen wat ik altijd al had willen doen, waarvoor dank. Ik ben dan ook ontzettend trots op het feit dat ik een dergelijke keuze heb durven maken.

Zo klinkt het allemaal mooi dat crossfit, maar er is nog iets waar ik nog vele malen dankbaarder voor ben dan hetgeen wat ik op persoonlijk en sportief vlak bereikt heb. En dat ben JIJ! JIJ die dit nu aan het lezen is omdat jij dat nu eenmaal doet als ‘lid van onze secte’ (quote: Jasper Willemse). Het ‘ons’ gevoel, het samen ergens naartoe werken, het wij in plaats van ik, de community. JIJ bent degene waar ik het meest dankbaar voor ben. JIJ maakt het voor mij leuk om elke keer weer naar FITTR te komen, zelfs wanneer ik niet eens van plan ben om te gaan sporten. JIJ bent het, die mij waardeert om wie ik ben. JIJ  bent er ook voor me buiten het sporten om. JIJ maakt mij compleet. Dankbaar ben ik voor al het lachen, gieren en brullen. Dankbaar ben ik voor de zweterige knuffels en high fives met kapotte handen. Dankbaar ben ik voor jullie aanwezigheid en vriendschap. Dankbaar ben ik voor de leuke uitjes en bizarre uitdagingen. Dankbaar ben ik voor alle luisterende oren en jullie verhalen. Mocht het nog niet tot je zijn doorgedrongen, uit ik het graag in de volgende zin: I love you 3000.

Het moge duidelijk zijn dat FITTR, en daarmee bedoel ik alles en iedereen die daar een deel van uit maakt, een onwijs belangrijk deel van mijn leven is geworden en ik zal er dan ook alles aan doen om dat in stand te houden. Want ik wil dit voor geen goud missen. Dat is wat crossfit anders maakt dan alle andere sporten die ik voorheen beleefd heb. Ondanks dat je bijna altijd voor jezelf bezig bent, is het toch een teamsport. En dit team gaat er dan ook voor zorgen dat ik nog eens op een live event sta te schitteren, want dat wil toch dolgraag eens meemaken. Om dat te bereiken ben ik bereid hard te werken aan dat geen waar ik nog te kort in kom #HWPO (nee ik groei niet meer in lengte dus te kort blijf ik altijd). Tot die tijd blijf ik zo nu en dan nog wel genieten van WOD’s zoals Cindy, Chelsea en Annie waarbij ik mijn ninja skills, die ik opgedaan heb in het verre oosten, aan jullie tentoon kan spreiden.

#UnityThroughMovement