Mijn naam is Max van Gils en dit is mijn Road to the NK Weightlifting (Olympisch Gewichtheffen)!

Wanneer en hoe ben je in aanraking gekomen met FITTR?

In de jaren dat ik aan fitness deed wist ik al wel dat CrossFit bestond, maar ik had niet echt een duidelijk beeld van wat dit precies inhield. Toen Timo op social media deelde dat hij zijn eigen CrossFit-box ging openen, ben ik uit nieuwsgierigheid bij zijn opening gaan kijken en raakte ik gelijk geïnteresseerd. Ik heb hier toen gelijk een aantal weken gesport, maar dit was net voordat ik naar Engeland vertrok voor mijn Master. De beslissing was toen al wel genomen dat ik hier vast zou gaan sporten als ik terug in Nederland zou zijn.

Heb je je in het begin voornamelijk gefocust op CrossFit of Weightlifting? Waarom vond je liften het leukst?

In het begin deed ik voornamelijk de WOD’s, CrossFit dus. Ik vond het heerlijk om na mijn jaren in de fitness weer tot het uiterste te gaan tijdens een workout. Ook het competitieve, wat ik na mijn handbal carrière al lang niet meer had ervaren, sprak mij erg aan!

Op het gebied van sport heb ik altijd al de instelling gehad dat ik het beste uit mezelf wilde halen en het hoogst mogelijke wilde bereiken. Bij CrossFit kon ik op de meeste gebieden redelijk meekomen, maar Weightlifting was met mijn gewicht een struikelblok. Aangezien CrossFit geen rekening houdt met lichaamsgewicht en ik nogal klein van stuk ben. Daarnaast vond ik krachttraining altijd al leuk om te doen. Ik was altijd al redelijk sterk voor mijn lichaamsgewicht, maar nog niet voldoende om mee te kunnen met de zwaardere jongens.

De explosiviteit die nodig is tijdens de lifts, maar tegelijk de souplesse en techniek sprak mij erg aan. Met alleen botte kracht kom je er niet! Vervolgens met een gewicht vele male zwaarder dan jezelf boven je hoofd staan geeft voor mij de ultieme kick. De interesse in de sport, samen met het feit dat dit mij ook verder brengt in mijn ontwikkeling binnen CrossFit heeft mijn focus doen verschuiven naar Weightlifting.

Wie is jouw coach voor het Weightliften? Hoe is dit tot stand gekomen?

Nadat ik mijzelf als concreet doel had gesteld om me in de komende jaren te plaatsen voor het NK heb ik dit met Corné besproken. Corné is de Weightlfiting coach binnen FITTR. Hij maakt de programmering voor de weightlifting en powerlifting lessen. Het was dus een logische stap om naar hem te stappen om een plan te maken hoe ik mijn doel kon bereiken. Samen hebben we besproken wat mijn doel concreet inhield en hoe we dit het beste konden bereiken. Daarnaast zijn FITTR en Corné aangesloten bij de Nederlandse gewichthefbond NGB waardoor hij de mogelijkheid heeft om mij te coachen op officiële wedstrijden, waarbij je dan als atleet onder de naam van FITTR mee kan doen.

Heb je al meegedaan aan een wedstrijd?

Ja dat heb ik!

Hoe was je eerste wedstrijd?

13 Oktober 2019 heb ik meegedaan aan mijn eerste officiële wedstrijd. Dit was een leuke ervaring wat ik zag als een nulmeting. Het was goed om dit te ervaren en te weten waar je staat in deze sport. Het was wennen om voor 3 juryleden je lift te laten zien, waarbij zij op dingen letten waar je voorheen weinig aandacht aan besteed had. Uit deze eerste ervaring zijn dus een hoop dingen komen rollen waar ik mijzelf nu de komende tijd op kan focussen als voorbereiding op mijn volgende wedstrijd, wat ergens begin 2020 zal plaatsvinden.

Wat wil je hiermee bereiken?

Tijdens mijn drie maanden lange reis in Azië met mijn vriendin hebben we genoeg gepraat over al onze plannen voor als we terug zouden zijn. Uiteraard kon het onderwerp sport niet overgeslagen worden. Ik heb mij tijdens deze reis als uitdagend doel gesteld om op het NK gewichtheffen te staan in de toekomst. Het was een gewaagd doel om te zetten, aangezien ik voor de reis nog niet mijn volledige focus op weightlifting had gezet, maar nog hing tussen het CrossFit en weightlifting in. Maar het gaf me wel een concreet doel om naartoe te werken.