Salina Bussem volgde in april 2018 voor het eerst een CrossFit training bij FITTR en was vanaf dat moment “hooked”. Na aan verschillende sporten gedaan te hebben had ze nu eindelijk de uitdaging en omgeving gevonden die ze al lange tijd zocht. Ongeveer 10 maanden geleden vertelde ze vol trots dat ze voor de tweede keer zwanger was. Uiteraard wilde ze wel graag zo lang mogelijk blijven sporten, in deze blog kun je lezen hoe we er samen voor hebben gezorgd dat zij dit tot 37 weken zwangerschap heeft vol kunnen houden.

Ondertussen mogen we Salina en haar partner feliciteren met de geboorte van hun gezonde zoon: Wolf Willem Beijer Bussem!

Timo: Je hebt t/m 37 weken zwangerschap door kunnen blijven sporten bij FITTR en ik ben met name benieuwd hoe dat voor jou is gegaan, hoe je dat hebt ervaren, wat je fijn vond, dat soort dingetjes. Laten we beginnen met de volgende vraag: hoe heb jij de afgelopen maanden van sporten tijdens je zwanger ervaren?

Salina: Ik deed zes maanden aan CrossFit toen ik zwanger raakte, dat is op zich nog niet zo heel lang, maar het voelde gewoon nog steeds heel erg goed. Ik ben nu dan pas gestopt met 37 weken, maar eigenlijk had ik qua gevoel nog wel door kunnen gaan. Maar ik heb natuurlijk ook wel rust nodig om voor te bereiden op de belangrijkste WOD (de bevalling).

Maar hoe ik het altijd heb ervaren met CrossFit is dat je er alleen maar meer energie van krijgt. Ik heb vroeger als klein meisje geturnd en de afgelopen jaren hardgelopen, maar CrossFit is heel iets anders. Ik heb me echt nog nooit zo fit gevoeld terwijl ik nu juist zwanger en ouder ben.

Timo: Tijdens je vorige zwangerschap deed je nog niet aan CrossFit, merk je nu verschil t.o.v. je vorige keer?

Salina: Jazeker, ik heb gewoon een hele goede zwangerschap gehad en ik denk echt dat het mede kwam omdat ik hier gewoon heb kunnen blijven trainen. Mijn eerste zwangerschap ging ook heel goed, toen heb ik alleen gewandeld en toen voelde ik me op een gegeven moment een soort van uitgeschakeld, omdat ik niet meer kon hardlopen.

Nu heb ik gewoon door kunnen trainen, de coaches van FITTR hebben me hierbij enorm goed begeleid. De workouts werden natuurlijk wel steeds meer aangepast, maar daardoor had ik wel het gevoel dat ik toch nog meedeed met de rest.

Timo: Op welke manier heb jij het idee dat we jou hebben bijgestaan in je trainingen?

Salina: Ik heb gewoon tot en met 37 weken echt nog aan de WOD’s mee gedaan. Het is niet dat ik iets anders deed dan de anderen, maar wel op een lagere intensiteit en van bepaalde oefeningen aanpassingen kunnen doen. Dus daardoor heb ik gewoon WOD’s kunnen meedoen, zonder de anderen tot last te zijn. De coaches hebben me hier enorm goed en fijn bij geholpen. Ik had echt niet gedacht dat ik nog zo lang de gewone WOD’s had kunnen doen.

Timo: Op welke manier is de intensiteit aangepast tijdens de verschillende fasen in jouw zwangerschap?

Salina: In het begin, de eerste drie maanden heb ik nog vrijwel alles gedaan, maar daarna zijn we steeds meer gaan aanpassen. Ik ben altijd een doorzetter dus soms wilde ik zelf meer dan eigenlijk mocht, hier werd dan ook goed op gelet. Want het was ook echt niet mijn bedoeling om progressie te maken maar gewoon meer om fit te blijven en zo lang mogelijk te blijven bewegen. Ik had eigenlijk geen doel in mijn hoofd maar ik wilde gewoon zo lang mogelijk mee doorgaan.

Timo: Dat vind ik wel iets heel moois inderdaad dat je dat zegt. Dat je ook voor jezelf de focus van presteren hebt verlegd naar bewegen en daar door ook van bent gaan genieten.

Timo: In hoeverre heb je het idee dat de coaches daarin bijgedragen hebben aan het veilige aspect daarin, dat het verantwoord is gebleven en dus veilig is geweest?

Salina: Een hele grote bijdrage anders had ik het niet kunnen doen, want ik heb er zelf geen verstand van. Op een gegeven moment weet je natuurlijk wel de aanpassingen op de oefeningen en kan je deze zelf ook gaan toepassen.

Timo: Hoe ben je bij FITTR terecht gekomen?

Salina: Toen ik nog op Curaçao woonde, had ik al wel van CrossFit gehoord, echter ben ik er toen nooit aan toegekomen om er mee te beginnen. Na onze remigratie naar Nederland ben ik na een tijdje toch op zoek gegaan en zodoende kwam ik terecht bij FITTR. Ik had daarvoor al wel het gevoel dat ik een beetje fit was, maar toen na die eerste les wist ik dat er nog een hoop winst te behalen was, haha! Dit is echt wel heel even wat anders dan puur hardlopen bijvoorbeeld of wat ik daarvoor deed. Ook heb ik nog heel even bij een reguliere sportschool getraind, daar zelf maar een beetje wat gedaan. Dat is gewoon heel anders. Daar had ik nooit kunnen blijven trainen zoals ik nu heb gedaan.

Ik voel me nu echt op mijn fitst sinds ik aan CrossFit doe. Het gaat bij CrossFit niet om uiterlijk of hoe sterk je bent, wat een enorm fijne omgeving vormt waarbij iedereen elkaar in zijn/haar waarde laat. Ongeacht je niveau of beperkingen.

Timo: Wat fijn om te horen dat je dit zo ervaart. Dit is pre-cies waar we bij FITTR waarde aan hechten en wat we uit willen dragen; Unity Through Movement.

Salina: Ja inderdaad dus gewoon dat het echt om het sporten gaat, dat heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven. Ik voel me nu gewoon heel lekker in mijn vel!

Timo: Had je vooraf, want dat is iets wat we vaak horen, het idee dat CrossFit misschien te extreem zou zijn voor je?

Salina: Uhm, ja want ik had natuurlijk verder geen ervaring met krachttraining. Ik dacht ik ga het gewoon proberen en dan zien we het wel. En als het niks is ja dan is het niks. Wat je op tv ziet zijn de allerbeste van de wereld dat is natuurlijk heel wat anders.

Timo: De lessen in een CrossFit box zijn inderdaad heel anders dan wat je in de documentaires op Netflix ziet.

Salina: En hier kan iedereen gewoon mee doen, jong of oud, het is er gewoon hartstikke leuk. Het maakt niet uit welk niveau je bent. Dat vind ik ook heel fijn, het gaat hier niet alleen om de mensen die het beste zijn of het zwaarste gewicht kunnen tillen. Iedereen telt gewoon mee heb ik het idee en iedereen steunt en motiveert elkaar, bewust of onbewust.

Timo: Wat vind je het leukste aan het CrossFitten?

Salina: De variatie in WOD’s en dat je het niet alleen doet. Bijvoorbeeld fitness wat ik heel even dan heb gedaan, dan stond ik daar alleen in dat zaaltje voor de spiegel en ik dat vond ik echt zo saai. Ieder voor zich natuurlijk. Maar hier is het gewoon altijd gezellig. Daardoor heb ik eigenlijk altijd wel zin om hier te komen, door de leuke sfeer!

Timo: Heb je nog een tip of een advies voor mensen die gaan CrossFitten of die al CrossFitten en zwanger raken?

Salina: Luister goed naar je lichaam. Daarnaast is het belangrijk om coaches te vinden die je kunt vertrouwen op hun kennis, ook qua begeleiding moet er zeker een match zijn. Zij zorgden ervoor dat ik op tijd bepaalde oefeningen ben gaan aanpassen. Wanneer iets niet prettig voelde dan dachten ze hier altijd direct in mee.

Iedereen is anders en iedereen moet het voor zichzelf bepalen, maar voor mij heeft dit enorm gewerkt en nogmaals daardoor voel ik me waarschijnlijk nu nog steeds zo goed. Ik denk echt dat het anders was geweest als ik niet aan CrossFit had gedaan!

Op 20-09-2019 om 02:24 uur zijn Salina en haar partner voor de tweede keer trotse ouders geworden van een zoontje: Wolf Willem Beijer Bussem. Van harte gefeliciteerd namens alle leden en team FITTR!